Directiva SUP - etichetare nouă pe ambalaje

Aceasta eticheta va aparea in curand pe pachetele produselor de igiena feminina, cum ar fi: absorbante igienice, zilnice, tampoane sau servetele umede.

De ce va fi adaugata aceasta eticheta si ce reprezinta?

Produsele de igiena de unica folosinta reprezinta o proportie semnificativa a gunoiului din mediul natural, in special din cel maritim.

80 pana la 85% din gunoiul din mediul maritim al Uniunii Europene este plastic
50% din gunoiul in mediul maritim al Uniunii Europene reprezinta produse din plastic de unica folosinta

Data source: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904, point 5 of preamble

Deseurile din plastic au un impact negativ asupra organismelor care traiesc in mari si oceane.

Nu trebuie sa fie asa! Daca produsele de igiena de unica folosinta nu sunt aruncate la toaleta, acestea nu vor intra in sistemul de canalizare si mai târziu in mari si oceane.

Pentru a proteja mediului natural, a fost creata Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European si a Consiliului privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Regulamentul de punere in aplicare a directivei (2020/2151) specifica etichetarea produselor care contin plastic.

Eticheta care va fi plasata pe ambalajul absorbantelor igienice, tampoanelor si servetelelor umede indica locul in care nu trebuie sa fie aruncate produsele de igiena folosite.

Grafica arata, de asemenea, consecintele eliminarii necorespunzatoare a produselor de igiena.

Afirmatia PLASTIC IN PRODUS este pentru a sublinia prezenta plasticului si pentru a face un utilizator constient de necesitatea de a arunca responsabil si corespunzator dupa utilizare.

Aruncati responsabil!

Cand vedeti ambalajul absorbantelor igienice, zilnicelor sau servetelelor umede cu noua eticheta, amintiti-va de importanta aruncarii corespunzatoare a produsului folosit.

NU
DA

Manipularea responsabila a deseurilor este un aspect cheie al prevenirii patrunderii produselor ce nu se biodegradeaza in canalizare.

Cu totii avem un impact real asupra mediului in care traim.
Exemple de produse TZMO cu eticheta: